lauantai 14. joulukuuta 2013

Phnom Penh - Siem Reap: heiluvalla bussikyydillä turistirysään

Tien päällä taasen! Matka hostellin ovelta Siem Reapiin makso vaivaiset 7,5$. Matka jokilaivalla olis kuulostanu kyllä aika houkuttelevalta, mutta sillä ois ollu hintaa hävyttömät 35$, ei kiitos. Matka alkoi tuktuk-kyydillä bussipysäkille, jossa pienen säädön ja härväämisen jälkeen meidät laitettiin ylitäyteen minibussiin, jolla matkustimme muutaman kilometrin ajan, päätyen jollekin toiselle bussipysäkille. Phnom Penhissä ei siis ole bussiasemaa, joten bussit lähtee vähän sieltä sun täältä, pikkuasemilta. Siellä pienen ihmettelyn jälkeen meidät laitettiin bussiin, jossa vähän myöhemmin jatkettiin ihmettelyä. Kukaan ei puhunut englantia, mutta ilmeisesti meille oli alunperin myyty väärät bussiliput. No, matka jatkuu.

Bussi oli lähtiessä lähes täynnä, mutta ihmisiä (ja tavaraa) lappaa sisään pitkin matkaa. Porukkaa istuu käytävällä ureasäkkien välissä, äiti imettää vauvaansa ja oksentaa vieressä ja utelias lapsi röhii korvan juuressa. Bussi pomppii ja heiluu jatkuvasti, tiet on tosi huonossa kunnossa ja vain paikoitellen päällystetty. Eikä bussissa ole ilmastointia. Tätä vuoristorataa jatkui viiden tunnin ja reilun sadan kilsan ajan, kunnes pääsimme hieman paremmalle tielle nauttimaan vähän tasaisemmasta ja nopeammasta matkanteosta. Hetkeksi. Pian yksi rengas puhkesi ja sitä piti pysähtyä vaihtamaan. Ja matka jatkuu! Koko matkan ajan bussin telkkarista tulee ihan jäätävää paskaa. Todella huonoja leffoja ja tv-sarjoja välillä musiikkivideoita, kaikissa äänet aivan liian kovalla. Joojoo, valivali. Onhan tää elämys :D 7,5h bussin lähdöstä pysähdyttiin taas jossain, ties missä. Bussista pihalle ja toiseen bussiin: tällä kertaa bussissa on jopa toimiva ilmastointi ja tyhjiä paikkoja. Vartin onnen jälkeen olimme perillä Siem Reapin bussiasemalla, n. 10 kilsan päässä hostellilta. Otimme tuktukin ja pääsimme hostellille. Maisemat matkalla oli kyllä hienot. Matkalla on paljon rupusia pikkukyliä, joiden välissä on hienoja riisipeltoja. Maisema on tosi vetistä jokien, riisipeltojen ja muiden epämääräisten vesialueiden vuoksi. Rumemmissa maisemissa ja huonommassa seurassa matka vois olla vähän rasittava. :D Kokonaisuudessaan matkaan meni n. 9 tuntia.

Kaupungista näkyy selvästi suuri turistien määrä: kaikkialla lukee asiat myös englanniksi, paljon turistikauppoja, puhutaan hyvin englantia, kalliimmat hinnat jne. Kaupunki itsessään on tosi mukava, paljon pienempi ja viihtyisä. Kivaa että porukkaa ei oo enää niin paljoa, mutta länsimaalaisten suuri määrä kyl vähän ärsyttää. Aiemmissa paikoissa on näkyny vaaleaihosta porukkaa vaan ihan yksittäisiä, mutta täällä jo selvästi enemmän. Ravintoloista kaikki on kans selvästi tehty turisteja varten, aiemmin ollaan syöty vaan paikallisten keskellä. No, ei voi mitään. Onpahan englantia puhuvaa porukkaa!

Vihdoin pääsimme myös maistamaan jotain vähän oudompaa: rasvassa paistetut heinäsirkat, sammakot ja käärme oli oikeesti tosi hyviä. :D mahtavaa maistaa kaikkee uutta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti