lauantai 7. huhtikuuta 2018

Medellin ja Guatape, Kolumbia

3.-6.3. Miljoonakaupunki Medellin ja pikkukaupunki Guatape
Medellin on muutaman miljoonan asukkaan kaupunki, joka oli vielä vähän aikaa sitten maailman väkivaltaisin paikka, Kolumbian ja siten käytännössä koko maailman kokaiinikaupan keskittymä, jossa Pablo Escobar puuhasteli tuhmuuksiaan. Viimeisen parinkymmenen vuoden aikana paljon on muuttunut: väkivaltaisuus ja (suurimmat) ongelmat ovat muisto vain ja tällä vuosituhannella kaupunkiin rakennettiin maan ainoa metrokin, joka myös edesauttoi muutosta parempaan.





Yleensä en paljoa suurkaupungeista perusta, mutta Medellin oli jotenkin kiehtova. Vaikka metroasemilla ei ole linjakarttoja missään (!?), liikkuminen on helppoa ja nopeaa ja kaupunki on koostaan huolimatta mukavan puistomainen. Ja ympäröivät vehreän vuoret ovat upeita! Yleisesti ilmapiiri kaupungissa on jotenkin tosi lämmin ja ystävällinen.

Yhtenä päivänä osallistuin ilmaiselle kaupungin kävelykierrokselle (real city tours Medellin), jossa kierrettiin keskusta-aluetta oppaan johdolla ja kuultiin mielenkiintoisia asioita sekö kaupungista, että koko Kolumbiastakin. Samalla pääsi tutustumaan muutamiin muihin matkaajiin. :) pienen porukan kanssa mentiin kaapelihissillä vuorten yli luonnonpuistoon jossa oli tarkoitus lounaan jälkeen käydä kävelemässä. Sade kuitenkin pakotti takaisin kaupunkiin.





Kaupunki on jaettu kuuteentoista alueeseen, Comunaan. Comuna 13 on niistä se pahamaineisen ja se, joka on ollut kaikista väkivaltaisin. Osallistuttiin myös siellä kävelykierrokselle, joka oli tällä kertaa maksullinen. Kierros oli hieno ja myös tämä alue on ajan kuluessa paljon muuttunut. Vuorenrinteet on rakennettu aivan täyteen pieniä koteja ja kadut ovat täynnä upeita graffiteja. Historiasta iso osa meni kierroksella kyllä ohi koska selitys oli espanjaksi ja englannin käännös oli vähän huono.




Guatepe on pikkukaupunki parin tunnin päässä Medellinistä tekojärven vierellä. Yleensä sinne tehdään päiväreissuja, joilla käydään kiipeämässä kaupungin laitamilla olevalle parisataametriselle kivelle ja ihastellaan kaupungin värikkäitä katuja. Me matkustettiin Guatepeen illalla ja tarkoituksena oli viettää siellä pari päivää kajakoiden jne. Keli oli kuitenkin vähän turhan viileä ja sateinen joten päädyttiin seuraavana päivänä kiipeämään kivelle ja ihastelemaan katuja. No mikäs siinä, molemmat oli kyllä upeita. :)



Suunnitelmana oli mennä Bogotaan ja lentää sieltä Ecuadoriin, mutta lennot maksoi lähemmäs 300 - ja Kolumbia on kiva. Eli pieni lisämutka matkaan ja matka jatkuu etelää kohden maateitse.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti