torstai 23. maaliskuuta 2017

Borneo - Sandakan, Sepilok ja Kinabatangan

18. - 22.3.2017 - Sandakan ympäristöineen
Tultiin Kota Kinabalusta bussilla Sandakaniin. Bussimatka kesti kuutisen tuntia lounastaukoineen. Maisemat oli hienot! Alkuun oli kaunista viidakon peittämää vuoristoa. Sandakanin lähestyessä öljypalmuplantaasit kuitenkin yleistyivät.

Hostellimme on ihan rannassa ja kattoterassilta löhöillessä voi katsella merelle. Ikävä kyllä uimarantoja KK:n tavoin ei täälläkään ole.

Seuraavana aamuna lähdettiin bussilla Sepilokiin. Sepilokissa menimme ensiksi Sepilok Orangutan Rehabilitation Centreen - paikkaan, johon tuodaan luonnossa jostain syystä omin voimin pärjäämättömiä orankeja. Orangit kasvatetaan keskuksessa aikuisiksi ja opetetaan selviämään luonnossa, jonka jälkeen ne vapautetaan - mutta kuitenkin kahdesti vuorokaudessa ne voivat tulla alueelle syömään. Seurasimme aamuruokintaa, johon tuli viisi orankia herkuttelemaan. Huikeita elukoita! Vieressä on myös Sun Bear Concervation Centre, jossa puolestaan pääsimme katselemaan maailman pienimpiä karhuja.




Eläinpaikkojen jälkeen lähdimme bussilla Kinabatangan-joelle parin tunnin päähän. Menimme veneellä joen varrella olevaan majoituspaikkaamme, jätimme tavarat sinne ja lähdimme parituntiselle jokisafarille. Nähtin paljon apinoita ja lintuja sekä villisikoja. Opas selitti meille eläimistä ja alueesta.

Pimeän tultua menimme tunnin mittaiselle kävelysafarille. Eläimiä ei juurikaan löytynyt - muutama lintu, kääpiökauriin silmät ja hyönteisiä - joista iilimadon sain kiskoa jalastani irti.

Seuraavana aamuna lähdettiin vielä toiselle venesafarille, jossa näimme kuusimetrisen krokotiilin lisäksi lähinnä samoja eläimiä, kuin edellispäivänä. Lisäksi nähtiin pari isompaa lintua!

Paluumatkalla Sepilokissa lähdimme vielä kävelemään muutaman kilometrin mittaisen viidakkoreitin Rainforest Discovery Centressä. Eläimiä nähtiin vain lintuja ja pari oravaa, mutta viidakkokävelyt ovat nyt hienoja joka tapauksessa, vaikkei mitään näkyisikään!

Seuraavana aamu, 21.3. lähdin bussilla parin kilometrin päähän Sim Simiin, viereideen veden päälle rakennettuun kalastajakylään kiertelemään. Muutoinkin aamu meni lähialueita kierrellessä - puolenpäivän jälkeen piti lähteä lentokentälle. Ajan ja perslihasten säästämiseksi mentiin Sandakanista takaisin Kota Kinabaluun lentäen - lento maksoi vain reilun 20e, ei paha. Illalla ehdittiin vielä kierrellä hieman KK:ssa ja syödä hyvin. Seuraavana aamuna, 22.3. aikaisin lähdettiinkin kotiin - Hong Kongin ja Moskovan kautta lentäen.

perjantai 17. maaliskuuta 2017

Kota Kinabalu, Malesia

15. - 17.3.2017 - Kota Kinabalu
Intia oli upea ja ihana, mutta intensiivinen - joka aistille tulee jatkuvasti niin hurjat määrät informaatiota, että hommassa pitää olla itse täysillä mukana tai muuten se helposti käy ahdistavaksi ja raskaaksi. Vaikka oltiin aika iso osa Intiasta kipeänä, pystyttiin onneksi nauttimaan meiningistä loppuun asti, mutta kovin paljoa pidempään sitä ei ehkä olisi jaksanut.

Intiaan verrattuna Kota Kinabalu, kaupunki Borneon saarella Malesian puolella, tuntuu nyt melkoiselta lintukodolta. Liikenne on rauhallista ja hiljaista ja sitä on vähän. Ihmisia on vähän ja he ovat kohteliaita. Kaikkialla on uskomattoman siistiä. Ja hiljaista. Kaduilla on leveät jalkakäytävät ja liikennevalot. Eläimet eivät häiritse kadulla kulkemista. Yölläkään ei tule kylmä. Huh. Oikein tervetullutta vaihtelua!




KK:ssa vietettiin kolme yötä. Kahteen ja puoleen päivään mahtui laiskottelua, herkuttelua, hieman ostoksia sekä vesiaktiviteetteja.

Kävin kahdella upealla laitesukelluksella. Samassa veneessä oli lisäkseni pari kiinalaista tekemässä kokeilusukelluksiaan. Menimme sukelluskouluttajan kanssa kahdestaan kahdelle 50min sukellukselle, noin 15 metrin syvyyteen. Näimme paljon upeita koralleja ja värikkäitä kaloja, mutta mitään sen ihmeempää ei tällä kertaa vastaan tullut. Mutta sukellus itsessäänkin on jo erittäin mukavaa, vaikkei pohjasta mitään ihmeellistä löytyisikään. Näiden sukellusten jälkeen mulla onkin nyt takana jo 15 laitesukellusta, yli 10 tunnin pohja-ajalla. Oho! Tässä vaiheessa sukeltaminen alkaa olemaan jo niin luontevaa, että pohjassa melkein jo unohtaa olevansa vedessä, liikkuminen on helppoa ja hengittämistä ei enää ajattele. Samaten maskin tyhjentäminen ja nosteen hallinta yms. asiat tapahtuvat ilman sen kummempaa ajattelua.

Kota Kinabalussa ei ole uimarantaa ja vesihuvitukset käydään tekemässä läheisillä saarilla. Yhtenä päivänä mentiin veneellä Sapi-saarelle snorklaamaan. Alkuun paikka hirvitti, sillä sallittu snorklausalue oli rajattu kellukenarulla. Alue oli kuitenkin yllättävän laaja ja sen sisälle rajautui upeita koralleja ja näimme hurjat määrät upeita kaloja. Pienet meduusat polttelivat ja reviiriään vartioivat kalat hyökkäilivät. Oli hienoa!


Huomenna lähdetään eteenpäin, Sandakanille! Kovin tarkkaa suunnitelmaa meillä ei vielä loppureissulle ole, mutta eiköhän me jotain keksitä. :) viidakkoa ja orankeja ainakin pitäisi olla luvassa!

keskiviikko 15. maaliskuuta 2017

Pushkar, Holi-juhlat ja Delhi

 11.3.2017 - Matka Pushkariin
Junassa matkasimme sleeper-luokassa, eli makuuvaunuluokista halvimmassa. Junavaunu oli samanlainen, kuin millä istumapaikalla matkasimme reissussa aiemmin Sawai Madhopuriin, joskin viimeksi kaikki istuivat alimmilla vuoteilla ja keskimmäiset vuoteet oli taitettu pois. Patjat olivat kovat ja liian lyhyet ja uskomattoman likaiset - omalta paikaltani pyyhin paperilla märät läntit pois ja totuus paljastui, kun paperi muuttui mustaksi. Hyh, ei taideta vaunuja ihan joka vuosi siivota. Peittoja, verhoja, ilmastointia tai mitään muitakaan mukavuuksia vaunussa ei luonnollisestikaan ollut.

Matkan alettua nukahdin heti, kun rentouttava junan hurina ja mukava raiteiden rytmikäs kalke vaivuttivat uneen. Aika pian kuitenkin heräsin - kylmä! Vieressäni oleva ikkuna oli raollaan. Sain taisteltua raon pienemmäksi ja nukahdettua uudestaan. Hetkeksi. Pian päällä oli kaikki lämpimät vaatteet, ikkunanrakoa tilkitty vessapaperilla ja minä kippurassa lakanan sisällä, mutta aika hypotermiselta silti tuntui. Perille Ajmeriin saavuttiin aamulla ennen viittä. Tingattiin tuktuk viereiseen kylään, Pushkariin ja saavuttiin ennalta varattuun hostelliin ja päästiin nukkumaan kylmään huoneeseen.

12.3.2017 - Pushkar
Aamulla selvisi, että meillä ei ollutkaan varausta hostelliin - sesongin takia paikka olisi pitänyt maksaa etukäteen 48h kuluessa varauksen teosta, tai varaus peruuntuu. Tästä oli tullut sähköposti, jota en ollut ajossa (ennen tätä hetkeä) huomannutkaan. Paikka oli täyteen bookattu ja jouduimme lähtemään. Hostelliaamusta emme onneksi kuitenkaan mitään joutuneet maksamaan ja viereisestä hotellista saimme oikein hyvän huoneen seuraavaksi yöksi, joskin hintaa tuli suolaiset 16e/naama.

Pushkar on pyhä kaupunki, ja yksi Intian vanhimmista kaupungeista. Kaupungissa ei saa syödä lihaa tai käyttää alkoholia, eikä kaupunkiin myöskään saa kyseisiä tuotteita tuoda. Lisäksi pukeutumisen pitää olla konservatiivista. Kaupungin keskellä on pyhä järvi, jota ympäröivät kylpyportaat, joille tulee paljon hindulaisia pyhiinvaeltajia peseytymään pyhässä vedessä. Kymmen metriä lähemmäksi vettä ei kengät jalassa saa mennä - kuten ei mihinkään muihinkaan pyhiin paikkoihin saa.
Kylpyportaat kiertävät koko lammen ympäri
Kiertelimme päivän kaupunkia, kävelimme järven ympäri ja kävimme Brahman temppelissä, jossa meille esiteltiin paikat ja kerrottiin, miten hindut rukoilevat temppeleissä. Mielenkiintoista! Kaupunki on todella mukavan oloinen, ja lehmiä tulvillaan. Kivaa vaihtelua olla Intiassa pienemmässä paikassa, tähänastiset kohteemme ovat olleet suuria miljoonakaupunkeja. 

Valmistauduimme myös huomiseen Holi-festariin: ostimme isot säkilliset värikkäitä jauheita sekä repun, joka saa rauhassa sotkeentua. Holi on mulle yksi elämäni bucket list-jutuista, jotka pitää joskus päästä kokemaan. Nyt vihdoin on sen aika! Holin kunniaksi tänä iltana myös ammuttiin raketteja ja poltettiin hindujen tapojen mukaisesti useissa kokoissa ympäri kaupunkia Holika, eräs hindumytologian hahmoista.
Valmiina ollaan!
13.3.2017 - Holi Pushkarissa
Holi on hindujen suurin juhla, jota juhlitaan kerran keväässä, aina täydenkuun aikaan. Holi on kevään alku ja jotain uskonnollistakin taustaa sillä oli. Holia juhlitaan heittelemällä värikkäitä jauheita ja vettä ihmisten päälle, tanssimalla, musiikilla ja muuten ilakoimalla, aamulla muutamien tuntien ajan - Pushkarissa juhlat olivat klo 8-15. Kuten hindujen elämään muutenkaan, alkoholi ei näihin bileisiin kuulu. Sitä vastoin kannabiksella terästettyjä pirtelöitä paikalliset ilmeisesti tapaavat tänä päivänä nauttia.
Ei tarvinnut pitkään kulkea, kun näytti jo tältä.
Luovutimme huoneemme, pistimme tuhoutumiskelpoiset vaatteet päälle, muovipussitimme tärkeät asiat ja lähdimme kohti keskustaa. Aluksi muutama värikäs ihminen tuli vastaan huudellen "happy Holi!" ja heitellen vähäsen värijauhetta päällemme, me teimme samoin. Pian ihmisiä oli tullut vastaan jo kymmeniä ja pian olimme pienellä aukiolla, joka oli aivan täynnä porukkaa tanssimassa kovaäänisen musiikin tahtiin ja heittelemässä värejä ilmaan. Jatkoimme matkaa keskustan läpi ja satojen ohikulkijoiden kanssa toivottelimme toisillemme hauskaa Holia ja värjäsimme toisiamme. Osa heitti väriä vähäsen päälle, jotkut tulivat hieromaan väriä naamaan oikein antaumuksella ja halailemaan. Lähes jokainen vastaantulija otti meihin jollakin tavalla kontaktia. Kaduilla kukaan ei ole värjäykseltä ja vesipyssyiltä suojassa, vaan kuka tahansa saa olla uhri. Talojen parvekkeilla ja katoilla oli lapsia heittelemässä pienillä sangoilla vettä ihmisten päälle. Mukana juhlissa oli niin pieniä lapsiakin kuin vanhuksiakin, mutta suurin osa juhlijoista oli nuoria aikuisia.
Päätapahtumapaikka. Musiikki soi ja värejä lentelee!
Kun värijauheita on satanut päälle tarpeeksi, alkaa kaikki muuttua violetinharmaaksi - niin ihmiset, kuin kadutkin. Päivän edetessä yhdelläkään miehellä ei ole enää paita päällä, koska juhlaväki käy yhteistuumin repimässä miesten paidat päältä ja heittämässä ne katujen yllä kulkevien kaapeleiden päälle. Päädyn itsekin uhriksi ja pian kadut ovat tulvillaan revittyjä paitoja, värikkäitä ihmisiä, pölyävää väriä, naurua ja ilakointia. Kaikilla on hauskaa, näin paljoa ja näin iloisia ihmisiä ei näe missään.
Värit loppu? Lisää löytyy useista eri kojuista
Kolmen aikaan tunnelma vaimenee ja juhlat päättyvät. Musiikki hiljenee ja ihmismassat hälvenevät koteihinsa ja hostelleihinsa peseytymään. Jäljelle jää punertavanharmaat, paksun, tampatun tomun peitossa olevat kadut, ja isot kasat ihmisten ihmisten paitoja. Kiinteistöjen omistajat alkavat tiputtelemaan paitoja kaapeleiden päältä kadulle, kasaamaan niitä isoiksi keoiksi ja lakaisemaan tomua pois.
Paita revennyt ja väriä tulee joka suunnasta
Sellainen oli Holi. Erittäin intensiivinen, erittäin positiivinen kokemus. Oli todella hauskaa ja oli ehdottomasti kokemisen arvoinen. Pushkar tapahtumapaikkana myös toimi todella hyvin, sillä oikeasti koko kylä oli jutussa mukana ja siellä tunsi olevansa täysin osa porukkaa ja pääsi täysillä meininkiin mukaan. Hymylihaksiin sattuu ja suihkussakäynti tuntui paremmalta kuin koskaan. Huh.

Lopputulos päätapahtumapaikalla
14. - 15.3.2017 - Delhi & matka Malesiaan
Hotellilla rentoutumisen jälkeen lähdimme yöjunalla Delhiin - tällä kertaa parempien ihmisten joukossa, AC3-luokassa. Tällä kertaa meille tarjottiin jopa lakana, viltti ja tyyny sekä aamutee. Vaunussa oli tälläkin kertaa kylmä, muttei läheskään niin kylmä kuin viimeksi. Kohtuuhyvin nukuttu yö!

Delhissä maksoimme taksille n. 10e/naama päivän ajeluista: kiertelemme kaupungin pääturistikohteita, ja niiden jälkeen lentokentälle. Kävimme hienossa Birla Mandirin hindutemppelissä, India Gate -sotamuistomerkillä, kurkkaamassa hallinnollisia rakennuksia, Indira Gandhi -museossa sekä upeassa Bahai-uskonnon lootustemppelissä.

Delhi tällä vilkaisulla ei näyttänyt niin pahalta, kuin mitä paikasta kuulee - toki liikuimmekin lähinnä paremmilla alueilla. Saasteisen harmaata ilma kyllä Delhissä on.

Lennämme Kota Kinabaluun Chennain ja Kuala Lumpurin kautta. Molemmilla pysähdyksillä matkatavarat täytyy ottaa ruumasta pois. Jokainen lento ja odotus on muutaman tunnin - kokonaisuudessaan aika pitkä matka, mutta missään välissä ei ehdi levähtää kunnolla. Aika rankka matka siis, mutta hyvin meni!

lauantai 11. maaliskuuta 2017

Intia - Jaipur, Sawai Madhopur ja Agra


6.3.2017
Valmistujaismatka Sri Lankaan oli menestys, mutta kaksi viikkoa reissussa on kovin lyhyt matka - joten päätimme jatkaa matkustusta Soilan kanssa vielä reilun parin viikon ajan ennen Suomeen paluuta.

Tie muusta porukasta erosi Colombon lentokentällä - muut lähtivät kotiin ja meillä muutaman tunnin odottelun jälkeen lähti lento Chennain kautta Delhiin.
Pippurimyllyllä Intiaan
Unet yöllä jäivät kovin lyhyiksi, koska lennot olivat niin lyhyitä. Yritimme ostaa etukäteen Delhistä Jaipuriin junaa, mutta Intian junasysteemi ei taipunut tahtoomme, koska olimme myöhässä liikkeellä. Lippuja netistä voi ostaa, kun on rekisteröitynyt Intian junayhtiön sivuille - ja ilman Intialaista puhelinnumeroa rekisteröinti täytyy vahvistaa sähköpostitse, eikä vahvistusta meille ajoissa tullut. Lisäksi junat ylibuukataan aina ja ylimenevät matkustajat laitetaan waitlist-paikoille, joilta junaan pääsee mikäli tarpeeksi moni peruu varauksensa. Joka tapauksessa olisimme päätyneet waitlistille.

Delhin lentokentällä päätimme siis lähteä Jaipuriin autokyydillä, koska junaan emme päässeet ja lyhyiden unien jälkeen olisi ollut turhan vaivalloista lähteä keskustaan etsimään bussia. Maksoimme viiden tunnin matkasta reilut 40e/naama, kun lähtöhinta ennen tinkaamista olisi ollut jotain 70e/naama. Kallistahan tämä oli, mutta kahden viikon hienostohotellielon jälkeen pieni mukavuudenhalu ei ole niin pahasta :) matkalla maisemat oli aika askeettiset, siltä osin kun hereillä pysyttiin. Tasaista maastos silmänkantamattomiin ja vähän puita. Välillä isoja kerrostalokomplekseja, pieniä ruokakojuja ja yhdet äänekkäät katukarnevaalit. Paljon kotieläimiä.

Jaipurissa yritettiin nostaa rahaa parista automaatista automatkan maksua varten, tuloksetta. Westernunionista saimme vaihdettua rahaa, mutta Intian säädösten mukaisesti vain 70e kerralla. Äh. No, sillä pääsee alkuun! Eilen varaamaamme hostelliin päästiin pienen kiertelyn kautta ja oikein mukavan oloinen paikka onkin!
Näkymä hostellin kattoravintolasta
Illalla osallistuimme hostellin tarjoamalle reilun 7 euron street food tourille, jossa olimme ainoat osallistujat. Kiertelimme katuruokakojuja, maistoimme 12 eri ruokalajia ja kuulimme paljon mielenkiintoisia juttuja Intialaisesta ruuasta, Intiasta ja kaikesta mistä keksimme udella. Ähky tuli ja ruoka oli taivaallista. Ja oli aika mukava alku reissulle!

7.3.2017
Kunnon yöunet, ah.

Tää päivä meni aika pitkälti reissun Intian osuutta suunnitellessa ja hostellin lähiympäristössä kävellessä. Pitkä matka (ja edeltävä laiskottelu!) painaa edelleen niin tänään ei jaksanut sen kummemmin sykkiä.

Meillä oli ajatuksena viettää holi-juhlaa Delhissä, mutta eiliseltä oppaalta kuulimme, että Delhissä ei ole yhtä suurta juhlaa vaan juhlia vietetään lähinnä tuttavien kanssa - joten suunnitelmanmuutos ja vietämmekin holia pienemmässä paikassa, Pushkarissa. Monen eri ihmisen suositusten perusteella juuri Pushkarin pitäisikin olla paras paikka holille.

Kävimme matkatoimistolla ostamassa junalippuja ja saimmekin hoidettua koko loppureissun junaliput kerralla. Suunnitelmanmuutoksen myötä meille tulee toki melko paljon edestakaista matkaa, mutta onneksi meillä on myös yöjunia.

Illallisen söimme katukeittiöravintolassa, jonka sisäänheittäjän, Alin, kanssa keskustelimme ruokailun ajan ja vähän lisääkin. Sovimme, että hänen veljensä, Aadil, kuskaa meitä tuk-tukilla huomenna koko päivän haluamiimme paikkoihin (14e) ja illalla menemme Alin luokse tekemään porukalla ruokaa.

8.3.2017
Aadil tuli aamulla sovitusti noutamaan meitä hostellilta. Käytiin Alin kanssa juomassa aamu-chait kadulla ja lähdettiin liikkeelle ajaen ensiksi Pink City -historiallisen keskustan läpi.

Pysähdyttiin Jal Mahal -vesipalatsilla matkalla nopeasti. Palatsi on järven keskellä pönöttävä hieno rakennus, jonka historiaa ei tullut sen kummemmin selviteltyä. Sisään pääsee vain harvat ja valitut. Jatkettiin matkaa Amber Fortille, joka on valtava, upea linnoitus vuoren huipulla. Linnoitukselle ylös matkusti edestakaisin jatkuva elefanttiletka. Elefantteihin oli maalattu kauniita kuvioita ja niillä oli punaisenkirjavat viltit selässään. Amber fortista saimme tarpeeksemme ylös portille kiivetessämme, maisemat ja paikka oli upea. Turistien paljouden (ei muuten ole vielä Intiassa montaa näkynyt!) ja suolaisen pääsylippuhinnan (no ok 7e, ei se niin paha ois ollut) vuoksi päätimme jättää menemättä sisään.

Takaisin Jaipurin suuntaan mennessämme kävimme Elephant Villagessa. Kuulimme paljon juttuja elefanteista ja niiden hoitamisesta sekä pääsimme syöttämään niitä sekä ratsastamaan niillä. Yleensä paikat, joissa elefanteilla ratsastetaan, kohtelevat fantteja huonosti ja niitä on syytä välttää, mutta ilmeisesti täällä homma on ok, koska ronsuilla ratsastetaan ilman selkään rakennettua tuolia tai satulaa ja ratsastuksia ei tehdä montaa kertaa päivässä. Kivaa oli ja paikka vaikutti oikein asialliselta. Hintaa tälle jutulle tuli n. 20e.

Matkalla piipahdettiin myös nopeasti mauste- ja teekaupassa sekä kurkistamassa, kuinka paikallisia tekstiilejä painetaan. Kovasti siellä painotettiin, että mitään ei tarvitse ostaa, mutta kovin painostava ilmapiiri silti oli. Turkin tapaan täälläkin kaikkialle mennessä tyrkytetään heti teetä. Hyvä, onhan se herkullista!

Viimeinen kohteemme oli apinatemppeli. Tai melkein kuvaavampi nimi olisi ollut lehmäkoiravuohisika-apinatemppeli, eläintähän riitti. Temppeli itsessään ei ollut oikein minkään näköinen, mutta se oli rakennettu vuoren päälle ja sieltä oli upea näkymä Jaipuriin. Ja eläinten touhuja (ja pieniä porsaita!) on aina hauska katsella. :)


Illalla mentiin Alin ja Aadilin perheen yhdelle vuokra-asunnoista. Joka toki näytti enemmän varastolta, kuin miltään asumiskelpoiselta. Olihan siellä patja lattialla ja roinaa seiniä vasten, mutta siinä se. Mutta oven ulkopuolella oli mukava kattoalue, jossa teimme hiiligrillissä herkullisia curreja - muille kanaa, kasvissyöjäSoilalle paneer-juustoa. Raaka-aineet taatusti olivat tuoreita, kanakin oli vielä kaakattava puoli tuntia ennen ruuanlaittoa.

Erittäin hyvä päivä - vieraista kulttuureista saa aina rutkasti enemmän irti, kun pääsee paikallisten mukaan vähäksi aikaa. Ja ilmainen ruokakin toki on aina hyvää. :) Jaipur ja Intia on kyllä juuri niin sotkuisia, likaisia ja katueläintäyteisiä, kuin Intialta saattaa odottaakin. Kulttuurishokkia ei kuitenkaan ole tullut ja onneksi rumakin voi olla kaunista. Tykkään Intiasta aika paljon.

9.3. - 10.3.2017
Löntystelyä ympäri kaupunkia! Käytiin Pink Cityssä pyörimässä - nimi säilyy, vaikkakin paikka on ajan saatossa vaihtanut väriä jo pinkistä keltaisenoranssiin. Paikka muuten alkujaan maalattiin pinkiksi, koska brittien vierailevat kuninkaalliset niin kovasti pinkistä pitivät - ihan kohtuullinen suosionosoitus minusta. Kierreltiin myös City Palace läpi, joka sekin oli varsin hieno ja valtava rakennuskompleksi monine hienoine yksityiskohtineen.
Lehmiä, lehmiä kaikkialla

Wind Palace ja melkein tuhat ikkunaa
Illalla meillä lähti juna kohti Sawai Madhopuria, josta tarkoitus oli mennä Rathamnboren kansallispuistoon katselemaan tiikereitä. Junassa ikävästi kuitenkin tunne nousevasta kuumeesta alkoi ja hotellille saavuttaessa jo ns. hanatkin aukesivat. Seuraava yö (ja päivä) menikin rotankolossa ovien paisketta ja kylähullun huutoa kuunnellessa sekä liian usein vessassa käydessä. Safari jäi valitettavasti väliin, samoin junamatka Agraan. Illalla vointi alkoi kuitenkin jo parantua ja päätimme ottaa autokyydin 6h päähän Agraan. Hintaa sille tuli suolaiset 35 euroa, mutta ei mahda mitään.

11.3.2017
Elämä voittaa! Ruokaa melkein kahteen vuorokauteen! Ja eikun Taj Mahaliin. Sisäänpääsymaksu turistiveroineen on n. 7 euroa/naama.
Etsi Taj Mahal. Näkymä hostellilta.

Taj Mahal on suurmogulien hallitsijan 1600-luvulla lempivaimolleen rakentama mausomeumi. Kohtuullisen upea ja ruuhkainen sellainen! Valkoisesta marmorista rakennetun, kuvassakin näkyvän, osion lisäksi ympäristössä oli myös puistoja, suihkulähteitä sekä muita upeita rakennuksia. Kaunis paikka, oli tämä tekemämme koukkausen arvoinen ehdottomasti.
Taustalla näkyvä sumu ei muuten ole pilveä.
Välikuoleman jälkeen menimme vielä katsomaan Agra Fortia, 1500-luvulla rakennettua linnoitusta Agrassa. Pääasiassa paikka on rakennettu punaisesta hiekkakivestä, mutta osittain tämäkin on pröystäilevää valkoista marmoria. Erittäin hieno paikka tämäkin!

Onpa taas edustavia kuvia kännykässä. Oli se oikeasti hieno!
Illalla lähdemme yöjunalla Pushkariin eli vähän Jaipurista eteenpäin - tosiaan vähän paremmalla etukäteissuunnittelulla oltaisiin säästetty monta matkustuskilometriä, mutta onneksi yöjunissa matka menee huomaamatta. :)

tiistai 7. maaliskuuta 2017