maanantai 10. maaliskuuta 2014

Matkakuume vai reissuaddiktio?

Huh! Edellisen reissun ollessa lopuillaan mulla oli suuria suunnitelmia siitä, miten voisin kirjoitella tänne jonkun hienon koostavan tekstin reissusta, jossa kertoisin lyhyesti matkan kulusta, kuluneen rahamäärän, käydyt paikat, linkittää kuvagallerian jne. Vaan eipä saanut aikaseks, kun rupesinkin heti suunnittelemaan tulevia reissuja, mikä olikin huomattavasti kivempaa tekemistä. Mut nyt on kerrankin ylimäärästä aikaa ja opiskelu tympii, vihdoin ehtii kirjotteleen tänne juttua lähitulevaisuudesta. Jee :)

Portugali - 23.5. - 1.6.

Joskus vähän ennen reissuun lähtöä puhuimme kaverini Ilkan kanssa siitä, miten olisi hienoa järjestää koulullemme opiskelijoille surffausmatka jonnekin hienoon paikkaan. Kun palailimme joululomiemme reissuista, rupesimme samantien miettimään asiaa tosissamme. Otimme selvää Euroopan parhaista surffauskohteista, hinnoista, kaikesta. Ja otimme yhteyttä sekä surffikursseja järjestäviin firmoihin, että lentomatkojen tarjoajiin. Homma eteni nopeasti kuin AIDS Afrikassa ja reilua kolmea viikkoa myöhemmin olimme saaneet mahtavan porukan kasaan: osallistujia reissulle saatiin mukaan kokonaista 47!

Kohteena on siis yksi Euroopan parhaista surffikohteista, Portugalin länsirannikolla sijaitseva Peniche. Matkaan sisältyy viiden päivän aloittelijoille suunnattu surffauskurssi välineineen sekä majoitukset viikoksi ruokineen. Mä en oo koskaan surffannu, eikä oo kovin moni muukaan reissuun lähtijöistä. Saa nähä, mitä siitäkin tulee... :) Koska jokaista reissua pitää pitkittää äärimmilleen, hommasin lentoni niin, että vietän ennen Penicheen menoa päivän Lissabonissa ja paluumatkalla on päivä aikaa kierrellä Frankfurtia.

Tällä reissulla palaa rahaa todennäkösesti joku n. 900e. Surffikurssi majoituksineen, sapuskoineen ja kaikkineen sekä lennot on yhteensä n. 800e, ton lisäks tuskin tulee kulumaan ihan hirveitä summia. Ehkä.

Intia - 15.4. - 29.4.

Yhden matkan varaaminen ei selvästikään riittänyt matkakuumeen tukehduttamiseksi, pikkuhiljaa lähestyvä pääsiäisloma mietitytti. Meillä on sillon yli viikon mittanen loma eli ihan hyvin aikaa lähteä reissuun! Tutkiskelin lentoja ja etin lämmintä paikkaa, jonne pääsis halvalla tohon aikaan. Intiaan! Kyselin matkaseuraa kaveriporukoista ja pitkän epäröinnin jälkeen Eero teki vihdoin oikeen päätöksen ja lähtee mukaan :) Jee!

Hommattiin ekaks menopaluu-lennot Helsingistä Mumbaihin. Koska Mumbai ei hirveästi kiinnosta ja paikkojen lyhyen tutkimisen jälkeen Kerala ja Goa vaikutti kaikista kiinnostavimmilta paikoilta, ostimme pari sisämaanlentoa helpottamaan pitkien välimatkojen kanssa reissaamista. Mumbaihin saavuttuamme lennämme muutaman tunnin odottelun jälkeen Keralaan. Keralassa kiertelemme todennäköisesti sisämaan upeissa vuoristomaisemissa reilun viikon ajan, jonka jälkeen jatkamme matkaa junalla kohti Goaa. Kuulimme juttua siitä, että Pohjois-Goa on kamala turistihelvetti, josta kannattaa pysyä kaukana. Näin teemme ja suuntaamme Etelä-Goalle, jossa vuorostaan pysyttelemme varmaan meren lähellä. Goalta meillä on lento Mumbain lentokentälle, josta taas on lyhyen odottelun jälkeen lento Suomeen. Intian lennot maksoivat yhteensä vajaat 600 euroa.

Ohessa hyvin epäinformatiivinen ja keskeneräinen suunnitelma-kartta reissusta; aloitetaan etelästä, Keralasta, pohjoisemasta löytyy Goa ja kaikista pohjoisin täppä näyttää Mumbain sijainnin. Semmosta tulossa huhtikuussa!

Kiina-Vietnam - 3.6. - 22.6.

Ei kauaakaan Intian reissujen varailun jälkeen äitini kertoi, miten hänkin tahtoisi lähteä jonnekin kauas reissuun ja kyseli, koska voisin lähteä hänen kanssaan jonnekin. Mulla on jo tulevalle joululomalle suunnitelmaa, syksyllä ei ole lomaa ja seuraavaan pääsiäiseen on liian pitkä aika - kesällä siis, pyh kesätöille! Heitin ideana Kiinan ja lopulta monen mutkan ja suunnitelmantyngän jälkeen päädyimme ostamaan menolennot Helsingistä Shanghaihin ja paluulennot Hanoista, Vietnamista Helsinkiin. Lennot sinne ja takas löyty hieman alle 700 eurolla. Mun lompakko ei tosta tosin paljoa ohentunut, äitialennus <3

Reitissä on vielä mietittävää. Etelä-Kiina on täynnä mahtavia paikkoja, joissa tahtoisi kaikissa käydä. Vaan kolme viikkoa on yllättävän lyhyt aika, välimatkat on pitkiä - ja mikä parasta - kesäkuu on sadekautta. Ohessa tämänhetkinen Google Maps Engine -räpellykseni. Punainen viiva kuvaa reittiä, joka todennäköisesti ainakin tullaan tekemään. Vihreä reitti oli alkuperäistä suunnitelmaa, mutta siellä päin monsuunit losottaa silloin ilmeisesti aika hurjana. On vaikea kuvitella, mitä oikeasti tarkoittaa 35 sentin kuukausittainen sademäärä, ainakin se kuulostaa paljolta. Vertailuks: Tampereella vuoden kostein kuukausi on Elokuu. Sillonkin sataa keskimäärin alle 8 senttiä. Varavaihtoehto eli sininen reitti kulkee huomattavasti kuivempien alueiden kautta. Vielä ei olla päätetty, kumpi reitti valitaan ja ehkä päätetäänkin vasta reissussa säätiedotusten ja fiilisten mukaan. Tai sit mennään johonkin muualle, saa nähdä.

Kiinan maisemat näyttää ainakin reissusuunnittelinan parhaan ystävän, Googlen kuvahaun, kautta ainakin tosi mahtavilta. Vilkaskaapa esim. Huangshan, Yangshuo, Fenghuang ja Vietnamista Ha Long Bay. Ei nää matkakuumetta ainakaan vähennä.

Viisumit, räyh.
Mutta koska elämä ei koskaan saa olla liian helppoa, on matkailijan polulle pitäny kaivaa helvetin syvä kuoppa. Viisumit. Ihan hirveetä säätämistä. Intian viisumihakemusta täyttäessä sitä ihmetteli, miten onkaan maahan kulkeminen pitänyt tehdä vaikeaksi. Viisumihakemus toimitetaan suurlähetystöön kirjattuna kirjeenä. Mukana tulee olla passi, kopio matkavakuutuksesta, kuitti tilisiirrosta, valmis passin palautuskuori, värillinen kuva ja viisumihakemus. Hakemuksessa kyseltiin kaikkea olennaista, kuten sitä, onko mummo Pakistanista tai mitä isäni tekee työkseen. Jaahas. Intian viisumihakemukset saatiin kuitenkin postiin ja Passin viisumeineen pitäs tulla takas 3-4 viikon kuluttua. Itse viisumista piti maksaa etukäteen 50 euroa ja postituksiin tuhlaantui 7,3e kertaa kaks. Valokuva ois maksanu vaikka kuinka paljon, joten pihistelijänä hoidin kuvan kotikonstein itse tulostelemalla, hähä. Toivottavasti vaan kelpuuttavat sen.

Ja entäs Kiina? Luulin, että Intiassa ollaan tarkkoja. Ei olla. Ensinnäkään Kiinan viisumihakemusta ei voi postittaa suurlähetystöön - jonkun täytyy kuskata se miljoonine liitteineen Helsinkiin ja paikan aukioloajatkaan eivät voisi paljoa miellyttävämmät olla; klo 9-11:30 arkisin. Tonne pitää toimittaa passin ja viisumihakemuksen lisäks kopio passista, lentoliput, kopiot hotellivarauksista koko matkan ajalta, matkasuunnitelma, vakuutustodistus ja todistus varallisuudesta, esim. tiliote tai palkkakuitti. Samoin jonkun pitää sit noutaa valmis viisumi byrokratian lonkeroista neljä arkipäivää myöhemmin. Helppoa, kivaa ja ihanaa!

Kiinan viisumeiden kanssa natseillaan ilmeisesti ihan urakalla ja netistä löysin kauhutarinoita siitä, miten monilta on lopulta jäänyt Kiinan reissu väliin, koska viisumia ei ole myönnetty jostain hyvinkin turhasta syystä. Mutta eiköhän me viisumit saada. Hotellivaraukset tässä eniten tuottaa harmaita hiuksia, kun ei yhtään huvittais suunnitella reissua päivän tarkkuudella. Ehkä varataan vaan jostain halvat hotellit, joihin ei oikeasti mennä - eipä varaaminen juuri mitään maksa. Saa nähdä.

Millä rahalla?
Tätä multa kysytään usein. Enkä mä oikeestaan tiedä, ei mulla todellakaan ole erityisen paljoa rahaa. Opintotuesta ei jää mitään käteen, päin vastoin - vuokra on yli kympin enemmän, kuin mitä saan tukia. Raadoin kesällä ahkerasti töissä lähihoitajan alennetulla palkalla ja oon tehny muutamia vuoroja opiskelujenkin ohessa sitäkin alhaisemmalla palkalla. Kun elää säästeliäästi eikä tuhlaa arkena rahaa juuri mihinkään, jää sitä säästöönkin yllättävän paljon ja on sit varaa tehä jotain mahtavaa - eli lähteä reissuun. :)

Tän kevään jälkeen on kyl luultavasti pakko alkaa nostelemaan jo opintolainaa, ens kesänä ei tuu tienattua juuri mitään. Amanuenssin palkalla ei paljoo iloita. Varsinkaan nyt, kun kolmannes kesästä menee reissatessa.

Tunnelmat
Tiiätkö sen matkafiiliksen mikä tulee, kun on ostanu lennot? Haaveiltu matka on vihdoin varmistunu ja on jotain tosi mahtavaa, mitä oottaa. Mutta tää fiilis. Mulla on kolme aivan sikamahtavaa reissuu tulossa muutaman kuukauden sisällä. Mulla on 13 lentoa varattuna. Tää on ihan käsittämätön hieno tunne :D Tästä keväästä taitaa tulla ihan kiva... :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti