sunnuntai 31. toukokuuta 2015

Kroatiassa Open Water Diveriksi

Jees, Kroatian sukellusreissu! En kirjoittanut blogia yhtään reissun aikana ja kaikki hatarat muistikuvat tulee jälkikäteen lentokentältä näpyteltynä mutta tuleepahan jotain sentään :)

Kyseessä on tosiaan vuosi sitten mun ja Ilkan järjestämän ex-tempore-random-surffausreissun pikkuveli eli meidän ainejärjestöllemme järkkäämä laitesukellusmatka Kroatian, Korculan saarelle Vela Luka -kaupunkiin. Meidän lisäksemme porukkaa lähti mukaan 11 ihmistä ja n. 450 euron hintaan sisältyi PADI Open Water Diver -kurssi sekä hotelli puolihoidolla.

22.-24..5.2015 Dubrovnik
Neljäs opiskeluvuosi läpsytelty kunnialla läpi ja perjantaina jo klo 12 maissa bussimme Tampereelta lähti kohti Helsinkiä ja Pyrähdimme Finnairin suoralla lennolla Dubrovnikin, tuohon Game of Thronesista tuttuun King's Landingiin. Kierrettiin perjantai-ilta kaupungin parhaan (=halvimman) hostellun lähialueita. Ja saatiinpa hostellin omistajalta autokyytikin ilmaiseksi bussiasemalta hostellille :)
Vanhankaupungin satama. Melkoisen kirkasta vettä!
Lauantaina lähdettiin heti aamusta kohti hienoa vanhaakaupunkia, josta nappasimme lautan Lokrum-saarelle vartin matkan päähän. Riikinkukkojen kansoittama saari oli hieno ja kävelimme siellä pitkän lenkin ympäriinsä. Ja löytyipä sieltä hieno mereen maanalaisella tunnelilla yhdistyvä pyöreä vesiallaskin "Dead Sea", jossa kävimme uimassa kirkkaassa ja vähän turhan kylmässä vedessä.




Joukostamme kolme muuta etsiytyi lauantain aikana samaan hostelliin ja hengattiin ilta porukalla. Sunnuntaina lähdettiin tutkimaan kaupunkia toiseen suuntaan Ilkan kanssa ja löydettiinkin sattumalta upea, syrjäinen uimapaikka kallioisella rannalta. Hypimme pari kertaa muutaman metrin korkeudesta mereen ja sattumalta eräs toinenkin porukkamme jäsen eksyi samaan paikkaan.
Mainio hyppypaikka!

Bussimme Vielä Lukaan lähti kuudelta illalla ja oli perillä vasta myöhään yöllä. Mukavaksi yllätykseksi hotellissa oli säästetty meillekin iltapalaa. :)

25.-29.5.2015 Vela Luka ja laitesukelluskurssi 
Aamulla kasilta hauskuus alkaa! 80-luvulla tehdyillä upeilla PADI-opetusvideoilla nimittäin. Muutama tunti ahkeraa teorian opiskelua ja välineisiin tutustumista ja sit päästiin tosihommiin. Märkäpuvut huppuineen ja tossuineen puettiin päälle, 8 kiloa lyijypainoja, ilmapullo kiinni Buoyance Control Deviceen eli kavereiden kesken BCD-liiviin ja koko roska selkään. Vielä maski ja snorkkeli naamalle ja mereen, jee! 

PADI Open Water Diver -kurssiin kuuluu viisi harjoitussukellusta, joissa on tarkoituksena opetella olemaan veden alla ja varautua vaaratilanteisiin, sekä neljä pidempää ja syvemmällä suoritettavaa Open Water -sukellusta. Sekä viisi teoriavideota tehtävineen ja lopputentti. Yleensä koko roskaan kuulemma menee viisi päivää, mutta intensiivisen tahtimme vuoksi meillä homma hoituu kolmessa päivässä.

"Skillssejä", joita alkuvaiheessa harjoiteltiin oli mm. hapen loppumistilanteiden opettelu, kaverin vararegulaattorista hengittäminen, maskin poisotto veden alla, sen takaisin päähän laittaminen ja tyhjentäminen, oikeaoppinen nouseminen, nosteenhallinta, kompassin kanssa veden alla suunnistaminen yms. Opittavaa oli paljon, mutta kaikki oli helppoa ja kivaa. :)

Kolmen päivän ja yhdeksän sukelluksen jälkeen homma alkoi jo sujua aika hyvin. Mutta koska kaikki sukellukset olivat olleet opetussukelluksia, joissa ei menty kovin syvälle eikä päässyt muutenkaan tarpeeksi sukeltamaan, minä ja muutama muuta otettiin torstaille vielä kaksi lisäsukellusta, molemmat n. 45min kestoisia. Ja kyllä kannatti - näillä sukelluksilla vasta tuli todella tunne siitä, että hallitsee homman tosi hyvin ja päästiin käymään kans OWD-sukeltajan maksimisyvyyden tuntumassa, n. 18 metrissä. :) sukelluspaikka oli tosi hieno, tosi jyrkästi syvenevä rinne. Kaloja oli valtavasti, pari isoa mustekalaa, koralleja, miljoona merimakkaraa ja vaikka mitä. Ja kristallinkirkkaassa vedessä hallitusti leijuminen on kyl tosi upeeta. Lisää tätä. Pian ja paljon.


Vela Luka
Satiin hotellilta lupa pitää sukellusporukan ja ohjaajien kesken sitsit ja näin tehtiin torstai-iltana. Kerättiin TLK:n laulukirjan englanninkieliset biisit kasan, käännettiin illalla pari biisiä lisää ja upea laululäystäkekin saatiin aikaiseksi. Juhlat oli mahtavat, ohjaajat tykkäs tosi paljon ja tulipahan vähän levitettyä suomalaista opiskelijajuhlakulttuuria maailmalle. :D monet vieraat + respan täti halus vieläpä läsynkin itselleen muistoksi tapahtumasta.

Perjantaina kierreltiin vain ympäri kaupunkia, uitiin ja hengattiin porukalla. Kiivettiin vuorelle katsomaan luolaa, joka olikin kiinni, plääh. No, olipahan upeat maisemat alas kaupunkiin!


30.-31.5.2015 - Split, Krka ja kotimatka
Aamulla aikaisin lauttaan ja ysiks Splitiin. Vuokrattiin neljän hengen porukalla auto 12 euron naamahintaan. Ajettiin vuoristotietä Krkan kansallispuistoon, jossa käveltiin hirveessä helteessä ensin kilsan päähän kävelyreitin alkuun, josta kiva 2,5 kilsan lenkki jokialueen ympäri. Alue oli tosi hieno - korotetulla puupolulla kävellessä näki jatkuvasti vihreää luontoa, tosi kirkasta vettä, jokia ja vesiputouksia jatkuvasti. Ja pääsipä joen leveälle alueelle lopuksi uimaankin! Pääsylippu opiskelijalle maksoi 70 kunaa, 9,5 euroa. Kyllä se oli sen arvoinen :)
Krka

Pikkukaupunki rannikolla hylätyn hotellin takana

Takaisin Splitiä kohti ajeltiin rantaa pitkin. Piheinä paskiaisina ei otettu Splitistä Ilkan kanssa ollenkaan hostellia koska eka lento lähtee jo 6:15. Matkaseuralaisemme pudottivat meidät lentokentälle 11 tuntia ennen koneen lähtöä. Virkistävät unet lattialla ja kolmella lennolla Suomeen. :D

Sukeltaminen oli kyllä todella huikeeta, sitä pitää surffauksen lisäks alkaa harrastamaan reissuilla. :) Seuraavaan matkaan onkin nyt jonkin verran aikaa, joululomaks taas johonkin. Jee!